Politiek als stiel: iets over Filip Dewinter

233

Jan Blommaert

Ik heb niet de geringste sympathie voor de dingen waarvoor Filip Dewinter staat, ik verwerp met afschuw zijn gedachtengoed, en ik heb enkel afkeer voor datgene wat hij in dit land heeft geschapen: een gelegitimeerd extreemrechts dat al sinds 1991 het politieke en publieke vertoog bepaalt over een reeks thema’s.

Maar wanneer er zoiets bestaat als politieke vakbekwaamheid, dan moet men in dit land erkennen dat Dewinter met kop en schouders boven zowat alle anderen uitsteekt. Mede omdat hij al sinds 1991 op het nationale toneel mee de politieke toonzetting heeft bepaalt. Dat is 27 jaar lang.

Toen hij het Parlement betrad was Wilfried Martens premier en Guy Verhofstadt een jong en uiterst ambitieus minister. Na de eerste Zwarte Zondag in 1991 (Dewinter was net geen 30 jaar oud) zwaaide hij Martens uit en begroette hij de kersverse premier Dehaene. Martens en Dehaene zijn inmiddels overleden, en Verhofstadt loopt zijn laatste kilometers in het Europese Parlement. Dewinter overleefde hen allemaal, en hij overleefde ook de politieke loopbaan van figuren zoals Yves Leterme, Steve Stevaert, Stefaan De Clerck, Louis Tobback, Patrick Janssens en Johan Vande Lanotte. Zo lang is Dewinter al aanwezig als politicus.

Als electoraal politicus vooral. De consistentie waarmee Dewinter sinds 1991 enorme aantallen stemmen behaalt, bij lokale zowel als Vlaamse of Federale verkiezingen, is verbluffend. Hier is een overzicht.

lokaal

federaal

De scores zijn gewoon en systematisch fantastisch. Ze zijn te wijten aan de vernuftige manier waarop Dewinter – lang voor De Wever – de media naar z’n hand wist te zetten, een nieuwe stijl van populisme in de politieke retoriek wist te ontwikkelen en op te leggen aan zowat iedereen; aan een volks imago van “iemand die iets doet” en aan een groot talent om binnen de eigen partij de eigen positie keer op keer te vrijwaren tegen tafelspringers en nieuwlichters. Dewinter is de ultieme politieke survivor in ons landschap, en zonder meer ook de meest behendige politicus in dit land. Hij is in verregaande mate verantwoordelijk voor de verrechtsing in Vlaanderen, en hij heeft daarmee het hele politieke veld herschikt, met De Wever, Francken, Jambon en Demir als uitkomst.

Dewinter scoorde op 14 oktober 2018 in Antwerpen nog zo’n 18000 voorkeurstemmen. Dat is behoorlijk ver verwijderd van de monsterscore van De Wever, maar wel nog steeds nummer twee in Antwerpen. Hem van de lijsten halen is voor zijn partij dus, tot nader order, geen optie. Hij is al een hele tijd geleden een politieke merknaam geworden, en het merk blijft verkopen.

Het merk is extreemrechts en ik zal het dus altijd bestrijden. Maar ik heb geen moeite om in Dewinter een tegenpartij van formaat te erkennen.

by-nc.eu

 

 

 

 

Advertisements

About jmeblommaert

Taalkundig antropoloog-sociolinguist, hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan Tilburg University. Politiek publicist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s