Antiracisme volgens extreemrechts

ScreenHunter_50 Aug. 04 09.31

 

Jan Blommaert

Zeldzaam: we beleven een publiek debat over racisme in dit land. De oppositie wijst bij de opstoot van goor racisme op sociale media met een beschuldigende vinger naar N-VA. Geheel terecht. Maar niet volgens Theo Francken, die hierop bijzonder geërgerd reageert.

De redenering van Francken klinkt bekend voor zij die destijds wat van onze analyses over “homogeneïsme” hebben gelezen. Kort samengevat komt het hierop neer. “Links” heeft teveel migranten binnengelaten en Belg laten worden: een laks immigratiebeleid, en een snel-Belg wet zijn de grote boosdoeners. Daardoor zijn de Vlamingen racistisch geworden. Ik bestrijd racisme door minder migranten binnen te laten en er meer buiten te gooien. Dat, dames en heren, is effectief antiracisme.

De Vlaming is dus “normaal” en “vanzelfsprekend” racistisch omdat er gewoon teveel vreemdelingen in z’n samenleving wonen. En dat normale racisme bestrijdt men door de voedingsbodem ervan weg te nemen: de vreemdeling. Men bestrijdt het dus best door racisme als beleid in te voeren. Want als het beleid effectief discrimineert, dan hoeft de gewone Vlaming dat niet meer te doen.

Of nog: racisme bestrijd je best door racisten hun zin te geven. Want in een samenleving zonder vreemdelingen kan er geen racisme zijn.

Ziehier het antiracisme volgens extreemrechts.

 

Oh, en by the way,

ScreenHunter_51 Aug. 04 18.23

by-nc

Advertisements

About jmeblommaert

Taalkundig antropoloog-sociolinguist, hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan Tilburg University. Politiek publicist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s