De trage leugen

7971429

Jan Blommaert 

Zo schept men een “frame” waarin mensen iets heel abnormaals stilaan normaal gaan vinden – een trage leugen die stapje voor stapje verteld wordt.

  • In april, toen De Wever zijn SRT vroeg, heette het dat deze eenheid enkel bij zwaar banditisme zou worden ingezet, waarbij vuurwapens gebruikt werden. Het Charlie-Hebdo motief gaf de doorslag.
  • In september, toen het team operationeel werd, heette het dat ze een “backup” waren voor situaties waarin andere politiemensen zich bedreigd achten. Da’s al een heel andere taakomschrijving.
  • In november zijn het enkel nog 50 agenten die voltijds betaald worden en dus evengoed 40 uur per week dienst moeten kloppen – en daarom zoveel mogelijk moeten ingezet worden, wanneer het maar enigzins “past”. Ook tegen een kind, zoals we zagen, en ook om een gestolen GSM terug te halen.

Feit is dat dit SRT, net als de para’s in Antwerpen, het gevolg zijn van een pathologische fantasie – dat Antwerpen een hel van zware criminaliteit is, waarin duizenden gangsters met AK-47’s lopen te zwaaien en waarin terroristen van over de hele wereld een prachtig doelwit zien. En dat er in realiteit simpelweg niet genoeg van die Kalashnikovzwaaiers zijn (laat staan IS-terroristen) om het bestaan van deze Rambo-eenheden te rechtvaardigen. Antwerpen blijkt NIET bevolkt te zijn door volk dat met zware oorlogswapens te lijf moet worden gegaan.

Om de vraag even in boekhoudkundige termen te stellen: Het SRT is 50 man sterk, en ze werken allemaal voltijds. Dat is dus 2000 arbeidsuren per week die aan “terreurbestrijding” moeten besteed worden. Is er zoveel “terreur” in Antwerpen?

Het moet echt gedaan zijn met dit peperdure en gevaarlijk spelletje. Een antiterreur eenheid moet worden ontbonden wanneer blijkt dat er te weinig terroristen zijn die bestreden moeten worden. Want vermits men hun bestaan moet rechtvaardigen zullen ze binnenkort het verkeer staan regelen op de Singel, uitgerust met kogelvrije vesten en een halfautomatisch oorlogswapen voor het geval iemand door het oranje licht rijdt.

Veiligheid schep je niet door mensen de indruk te geven dat ze in een oorlogszone leven waarin hun buur het wel eens op hun leven kan gemunt hebben. Wel door hen ervan te laten uitgaan dat extreem geweld uitzonderlijk is en dat niet iedereen – maar slechts een heel kleine groep mensen – dit soort dingen doet.

De manier waarop De Wever veiligheid aanpakt – de eerste manier – leidt ertoe dat een team van vechtjassen de “dreiging” van een 14-jarig getraumatiseerd meisje te lijf gaat met zware wapens.

Haal deze Rambo’s van de straat, nu.

Links

http://atv.be/programmas/wakker-op-zondag-wakker-op-zondag-20-september-18218#.VkJulHD2lbk.twitter

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150414_01629943

http://www.politieantwerpen.be/news/press-item/lokale-politie-antwerpen-stelt-snelleresponsteams-srt-voor

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/speciale-eenheid-helpt-bedreigde-agenten-a2442633/

ScreenHunter_512 Nov. 11 14.34ScreenHunter_508 Nov. 11 10.50ScreenHunter_509 Nov. 11 10.51

by-nc

Advertisements

About jmeblommaert

Taalkundig antropoloog-sociolinguist, hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan Tilburg University. Politiek publicist.

1 Response

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s