Superdiversiteit wordt populair

Superdiversiteit

11825596_10206604388620319_7120480896514440274_n

Jan Blommaert 

Lessenreeksen, debatten, opiniestukken, manifestaties: de term “superdiversiteit” is op een paar jaar buitengewoon populair geworden, en vervangt nu de eenvoudiger termen “diversiteit” en “multiculturaliteit” in het publieke debat in dit land. Dat is opmerkelijk, want het begrip is in oorsprong uitgesproken technisch, met wortels in nieuwe vormen van onderzoek naar sociale en culturele diversiteit in urbane omgevingen na het einde van de Koude Oorlog. Zie voor een overzicht:

Superdiversiteit: een inleiding

De term verwijst dus in origine naar een wetenschappelijke paradigmawissel waaarin onderzoekers zich richten, niet op de klassieke “gemeenschappen” in de traditie van Durkheim en Parsons (“culturen”, “etnische groepen” en zo meer) maar naar wat zich binnenin die klassieke gemeenschappen afspeelt, ook in die nieuwe sociale ruimte die we de “online” wereld noemen. Een soort “nanoscience” van sociale formaties en sociale processen, met andere woorden, met fundamentele effecten op hoe we de wereld (en onze eigen plaats…

View original post 252 more words

Advertisements

About jmeblommaert

Taalkundig antropoloog-sociolinguist, hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan Tilburg University. Politiek publicist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s