Duidelijkheid aan de linkerzijde

De Nieuwe Socialist

Jan Blommaert

Afbeelding

Wat moet een links mens zoals ikzelf met wat wordt voorgesteld als een broedertwist: het gekissebis tussen de sp.a van Bruno Tobback en de PVDA+ van Peter Mertens? Sinds het opstarten van de campagne enkele weken terug vliegen beide elkaar constant in de haren – overigens niet enkel aan de Vlaamse maar ook aal Franstalige zijde.

Het kernargument daarbij is: de doorstoot van de PVDA+, een partij echt wel de wind in de zeilen lijkt te hebben, “verdeelt links” en riskeert dus op iets langere termijn de rechtse krachten te bevoordelen. Dat wil je uiteraard niet als linkse kiezer.

Tenzij je er even over doordenkt. Een eerste bevinding is dat “links verdelen” een mooi en mobiliserend eufemisme is voor iets veel eenvoudigers: de sp.a verzwakken. Het argument is een constante doorheen de jaren: telkens wanneer de sp.a onder druk staat vanuit linkse hoek komt het uit de lade…

View original post 672 more words

Advertisements

About jmeblommaert

Taalkundig antropoloog-sociolinguist, hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan Tilburg University. Politiek publicist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s