Het schokeffect

Afbeelding

We zijn de afgelopen dagen geconfronteerd met beelden zoals deze, van burgers – vooral kinderen – met vreselijke brandwonden door napalm. De beelden volgen in snel tempo op een vorige lading beelden van slachtoffers van gifgas. Telkens weer hebben ze een schokeffect: ze staan er om ons kwaad te maken, razend, op degene die zo’n brutale verwondingen toebrengt aan gewone mensen. Napalm is immers smerig: het is een gel die ontbrandt en die plakt op de lichamen van slachtoffers. Derdegraads brandwonden, vaak tot op het bot, zijn er de gevolgen van. Slachtoffers overlijden vaak dagen na de verwonding in de meest helse pijnen.

Wie zoiets doet – dat is de frame die we via beelden van napalm voorgehouden krijgen – is een oorlogsmisdadiger. Het wapen is immoreel, het is een terreurwapen gericht op burgers, en niet met de uitdrukkelijke bedoeling ze meteen te doden maar wel ze zeer ernstig en gruwelijk te verwonden. Het is de aanblik van die verwondingen en van de trage en pijnlijke dood die erop volgt, die ‘de vijand’ moet demoraliseren. De strijder die zijn kind ziet sterven, vreselijk verminkt en in een draaikolk van onmenselijk lijden, die zal de strijd opgeven.

Dat soort militair cynisme, daar staat napalm borg voor, en dat symboliseren de beelden van napalmslachtoffers. En wie zich daartoe verlaagt, die hoort thuis in het lijstje van de goorste oorlogscriminelen uit de geschiedenis.

Omwille van dit alles is het goed even terug te keren naar wat oudere foto’s. De napalm is dezelfde, het effect ervan ook. De dader is iemand anders, iemand die zich nu het morele gezag toemeet om anderen tot oorlogsmisdadigers te verklaren.

Ergens in Vietnam, 1972.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Als uitsmijter: chemische oorlogvoering is de ‘rode lijn’ die, als ze wordt overschreden, ‘een uitdaging voor de wereld inhoudt: R2P (Responsibility to Protect).

Monsanto en Dow vervaardigden in opdracht van het Amerikaanse leger een goedje dat de naam “Agent Orange” kreeg. De degoutante effecten ervan op de Vietnamese burgerbevolking zien we hier.

R2P?

agent o agent-orange2 agent

Advertisements

About jmeblommaert

Taalkundig antropoloog-sociolinguist, hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan Tilburg University. Politiek publicist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s